تردد خودرو ممکن است حس بویایی را مختل کند
مخاط بویایی بافت خاصی است که در قسمت بالایی حفره بینی قرار دارد و نقش مهمی در حس بویایی دارد.
یک مطالعه جدید از دانشگاه فنلاند شرقی نشان می دهد که ترافیک وسایل نقلیه می تواند بافت بدن و در نتیجه یکی از حواس اصلی ما را مختل کند.
اولین کار در نوع خود
این اولین تحقیقی است که تأثیر سوختهای دیزل مختلف و «سیستمهای پسدرمان اگزوز» را بر روی مدلهای سلولهای مخاط بویایی انسان بررسی میکند. تاکنون نشان داده شده است که قرار گرفتن در معرض ذرات بسیار ریز ناشی از ترافیک اتومبیل، بیان ژن های مختلف را در سلول های مخاط بویایی انسان تغییر می دهد.
لورا موسالو، نویسنده اول این مطالعه از دانشگاه فنلاند شرقی، میگوید: «سیستم بویایی شناخته شده است که با واسطهگری تأثیر آلایندههای محیطی بر مغز، در ایجاد بیماریهای مغزی نقش دارد. با این حال، دقیقاً مشخص نیست که چگونه این اثرات در مغز رخ می دهد.
در این تحقیق تأثیر انتشار ذرات بر بیان ژن به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، دانشمندان تفاوتهای بین اثرات سوختهای فسیلی و گازوئیل تجدیدپذیر و تأثیر فناوریهای جدید تصفیه زباله، مانند فیلترهای ذرات، بر انتشار گازهای گلخانهای را بررسی کردند.
این کار وقوع اختلالات در سطح مولکولی را در بسیاری از سیستمهای تنظیمی سلولی شناسایی کرد. تغییرات قابلتوجهی در بیان ژنهای مربوط به پاسخ التهابی، متابولیسم بیگانهبیوتیک، سیگنالدهی بویایی و یکپارچگی مخاط بویایی در طی قرار گرفتن در معرض گازهای گلخانهای از منابع فسیلی و دیزلی تجدیدپذیر مشاهده شد.
با این حال، در مقایسه با دیزل فسیلی، دیزل تجدیدپذیر اثرات منفی کمتری داشت. اثربخشی دستگاه های پس از درمان موتور نیز حداقل تغییر را در عملکرد سلول نشان داد.
انجام تحقیقات گذشته
نتایج این مطالعه از تحقیقات قبلی حمایت میکند که نشان میدهد ذرات بسیار ریز میتوانند اثرات مضری در مغز از طریق مسیر بویایی ایجاد کنند و هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای که در طی احتراق ناقص مواد آلی تشکیل میشوند میتوانند پاسخ التهابی و متابولیسم بیگانهبیوتیک را تحریک کنند. سلول های مخاطی این را تایید می کنند.
این مطالعه، که درک قابلتوجهی از اثرات مضر ذرات بسیار ریز در مدل مخاط بویایی مشتق از سلولهای انسان ارائه میکند، مبنایی برای استراتژیهایی برای کاهش و جلوگیری از نگرانیهای سمشناسی بالقوه فراهم میکند.
تنظیم انتشار ذرات ناشی از ترافیک جادهای بخشی از سیاستهای زیستمحیطی و بهداشت عمومی بسیاری از کشورها در نظر گرفته میشود.
میزان ذرات معلق و سایر آلاینده هایی که وسایل نقلیه مجاز به انتشار آنها هستند توسط قوانین کشورهای مختلف محدود شده است. با این حال، با وجود تمام این تلاش ها، انتشار گازهای گلخانه ای از ترافیک جاده ها همچنان یک مشکل است.
این مطالعه در مجله Science of The Total Environment منتشر شده است.